ERASMUS+ KA1
”STEAM IN PRESCHOOL”
2022-RO01-KA121-SCH-0000068455

Obiective 2022-2023
1. Dezvoltarea competentelor de utilizare a platformelor si a softurilor educationale digitale prin intermediul stagiilor de formare
2. Dezvoltarea competentelor de proiectare, organizare si desfasurare a activitatilor cu specific ecologic
STEAM
Educația STEAM este o abordare interdisciplinară a învățării care are la bază cinci domenii distincte: science (știință), tehnology (tehnologie), engineering (inginerie), art (artă) și math (matematică).
Aceasta integrează toate domeniile curriculumului în activitățile sale și le conectează la lumea reală cu experiențe riguroase și relevante pentru copii.
STEAM urmărește în mod eminamente să dezvolte următoarele abilități la copii: cercetarea, gândirea critică, rezolvarea problemelor, creativitatea, comunicarea, colaborarea.
Curs de formare ”STEAM and Robotic. How to work in education - kindergarten”
Perioada de desfășurare: 15.05.2023 - 19.05.2023
Furnizor de formare: TRESDOSU, Barcelona, Spania
Trainer: Sandra Huerto Macin
6 profesori participanți
Activități
ACTIVITATEA NR. 1: "Codează-ți partenerul!" - Activitate în perechi - Un participant a interpretat rolul robotului iar celălalt rolul programatorului.
ACTIVITATEA NR. 2: Roboții educaționali STEM în grădiniță - Activități de codare simplă fără ecran (COLBY – Robotul șoricel, BEE-BOT – Robotul albinuță)
ACTIVITATEA NR. 3: "Observă și rezolvă problema cu Lego We Do 2.0.!"
ACTIVITATEA NR. 4: "Creează conversații și povestiri cu Scratch și Scratch Junior!”
ACTIVITATEA NR. 5: "Muzică și electricitate. Makey Makey și Microbit"
ACTIVITATEA NR. 6: "Imprimantele 3D" – Activitate desfășurată la Cibernarium (Formare în tehnologie pentru toți)
Activități de follow-up
Implementarea la grupă
Cadrele didactice participante la cursul de formare ”STEAM and Robotic. How to work in education - kindergarten au desfășurat la grupă activități de robotică și codare cu și fără ecran utilizând dispozitive și softuri potrivite vârstei preșcolarilor (3-6 ani).
Roboți educaționali STEM și STEAM utilizați: Bee-Bot, Qobo, Mouse-robot și Botley
Softuri și dispozitive de Realitate Augmentată și Realitate Virtuală: Ocean 4D+, Dinosaurs 4D+, Animals 4D+, Cars 4D+ (octagonstudio) Abyss VR, VR Zoo și aplicații Rolf AR.
S-a monitorizat dezvoltarea creativității, gândirii critice și a cunoașterii științifice a copiilor înregistrându-se progrese semnificative.
Curs de formare
ΒΥO-STEAM – Build Your Own STEAM based in differentiated learning paths.Multidisciplinary Sustainability STEAM applications"
Perioada de desfășurare: 31.07.2023 - 04.08.2023
Furnizor de formare: ITsART, Atena, Grecia
Trainer: Petros Georgiakakis
6 profesori participanți
Programul de formare intitulat BYO-STEAM urmărește integrarea curriculumului STEAM, a sustenabilității, reciclării și ecologiei în cadrul activității didactice încă din perioada educației timpurii. Acesta pledează pentru conceperea unui mediu de instruire bazat pe obiecte ușor de manipulat și detaliate din punct de vedere vizual. Rezultatul acestei abordări multidisciplinare propune un mediu de învățare atractiv pentru participanții la acest tip de educație, unde se urmărește formarea unor viitori adulți ușor adaptabili societății
Exemple de activități BYO-STEAM
EXPERIMENTUL 1
"Oobleck" este un experiment pentru copii deosebit de interesant și distractiv.
Copiii pot vedea trecerea unei substanțe în diverse forme de agregare. Dacă este pusă presiune asupra acestuia, se întărește, iar dacă este slăbită presiunea, se topește înapoi într-un lichid. Deoarece vâscozitatea se modifică, acesta este clasificat ca un fluid non-newtonian.
Ingrediente: o cană cu apă, două căni de amidon de porumb, colorant alimentar.

Exemple de activități BYO-STEAM
EXPERIMENTUL 2
"Frigărui cu baloane"
Materiale: baloane, frigărui de lemn, săpun lichid.
Modalitatea de realizare: 1.Umflați puțin un balon și faceți un nod acestuia. 2. Dați cu săpun lichid în locul în care veți introduce frigăruia. 3.Cu mișcări de rotație, introduceți frigăruia în interiorul balonului. Continuați să împingeți ușor frigăruia spre cealaltă parte a balonului.
Conținutul de ulei al săpunului de vase acționează ca un lubrifiant și oprește balonul să iasă cu ușurință.
Baloanele sunt fabricate din materiale asemănătoare cauciucului, motiv pentru care se extind atunci când sunt umplute cu cantități suficiente de aer.
EXPERIMENTUL 3
"DIY hologram"
Materiale: o coală de hârtie, o folie de plastic transparentă, o foarfecă, o bandă transparentă și un dispozitiv (smartphone, tabletă, monitorul unui laptop sau PC desktop).
Modalitatea de realizare: Desenați și tăiați pe foaia transparentă 4 trapeze echilaterale. Decupați și lipiți părțile oblice ale trapezelor cu bandă adezivă, astfel construind un trunchi de piramidă.
Căutați
online "videoclipuri
cu hologramă". Plasați piramida în centrul
ecranului telefonului. Stingeți luminile, redați videoclipul și vizualizați
holograma din lateral.
EXPERIMENTUL 4
"Varza și PH-ul ei"
Materiale: varză roșie, apă clocotită, 6 pahare de 250 ml și diferite soluții de uz casnic (bicarbonat, oțet, suc de lămâie, etc.).
Modalitatea de realizare: Puneți varza roșie într-o oală și adăugați apă clocotită. Lăsați-o cel puțin 10 minute pentru a se scurge culoarea din varză.
Turnați aproximativ 50-100 ml din indicatorul de varză roșie în fiecare pahar de 250 ml.
Adăugați diverse soluții de uz
casnic până când acesta își schimbă culoarea.
EXPERIMENTUL 5
"Magic Milk"
Materiale: farfurie, lapte, colorant alimentar de diferite culori, săpun. Modalitatea de realizare: Turnați lapte într-o farfurie și puneți câteva picături de colorant alimentar. Luați un bețișor de urechi și înmuiați vârful acestuia în săpun lichid.
De
îndată ce introduceți bețișorul cu săpun în amestecul de lapte/colorant,
observați cum moleculele din săpunul de vase sunt respinse de moleculele de
grăsime din lapte.
https://sketch.metademolab.com
Este un site care aduce la viață desenele copiilor.
În doar câteva secunde, acest instrument de la Meta Demo Lab transformă un desen static într-o versiune de desene animate. Modalitatea de realizare: Desenează pe o coală de hârtie un copil, ia un smartphone și intră pe site-ul afișat, fotografiază desenul și încarcă fotografia.
Aceasta
va fi scanată și îi vor fi detectate toate punctele de mișcare, astfel putând
să te bucuri de această aplicație inovativă.
Poți
alege ce mișcări să facă personajul desenat.
